Porcelana twarda i miękka. Czym się od siebie różnią? Gdzie się je stosuje?

  •  Redakcja
  •  0
  •  30 sierpnia 2017
  • 17 views
 

Jaka porcelana jest, każdy widzi – piękna, elegancka, a przy tym krucha i delikatna. Od wielu wieków była synonimem luksusu i prestiżu. Dziś znacznie bardziej „zdemokratyzowana” i upowszechniona, co jednak ani trochę nie zmniejszyło pragnienia jej posiadania. Najrzadsze egzemplarze potrafią osiągać wielomilionowe kwoty, a znalezienie koneserów gotowych wyłożyć grube pieniądze nie jest takie trudne, jak mogłoby się zdawać.

Porcelana – jak to się zaczęło?

Jak powszechnie wiadomo porcelana wywodzi się z Azji. Czasy jej największej świetności przypadają na czas panowania dynastii Ming i Qind, kiedy to zapracowała sobie na miano królewskiego materiału. Budziła zachwyt nie tylko w Azji, ale i wśród przybyszów z Europy, którzy z miejsca zakochali się w niej bez pamięci. Nic dziwnego więc, że szybko stała się największym ekskluzywnym towarem eksportowym Chin.

Do Europy miała zawitać za sprawą Marco Polo na początku XIV wieku. Choć jeszcze wiele stuleci musiało minąć, zanim Europejczycy odkryli recepturę wytwarzania porcelany. Stało się to dokładnie w 1709 roku (do dzisiaj używa się tego roku, mówiąc o narodzinach europejskiej porcelany. Rok po odkryciu receptury w Miśni założono pierwszą w Europie fabrykę porcelany. Bardzo szybko zyskała miano „białego złota”. Eksportowano ją na teren niemalże całej Europy. Po dziś dzień cieszy się olbrzymią popularnością, goszcząc na stołach wielu rodzin w Europie i na całym świecie.

Słówko o rodzajach porcelany

Najogólniej mówiąc porcelanę dzieli się na twardą i miękką ze względu na procentowy skład masy oraz temperaturę wypalania. W skład porcelany miękkiej wchodzi 25-40% kaolinu, 30-35% kwarcu i 25-40% skalenia. Twarda porcelana zawiera 40-60% kaolinu, 20-30% kwarcu i 20-30% skalenia.

Twarda porcelana

Charakterystyczna przede wszystkim dla wyrobów produkowanych w Europie. Do jej głównych cech należą: gładkość i twardość, nienasiąkliwość, wysoka odporność na czynniki chemiczne i pogodowe, wytrzymałość na ściskanie. Produkty z porcelany twardej mają biały kolor, który zdaje się prześwitywać.

Ma bardzo szerokie zastosowanie – od luksusowych zastaw stołowych, po przedmioty dekoracyjne, na elementach elektroniki i aparaturze chemicznej kończąc. Skąd taka różnorodność? Po pierwsze, ze względu na podwyższone walory estetyczne; po drugie, z uwagi na ponadprzeciętną odporność i świetne właściwości izolacyjne.

Porcelana miękka

Można zetknąć się z nią w przypadku wyrobów chińskich. W przeciwieństwie do porcelany twardej charakteryzuje się znacznie słabszą odpornością, co znacząco zwęża wachlarz jej zastosowań. Zwłaszcza jeśli mówimy o wyrobach o charakterze praktycznym. Niemniej miękka porcelana wykorzystywana jest bardzo powszechnie do tworzenia wyrobów o charakterze artystycznym i dekoracyjnym.

Przeczytaj także